Actueel

Komende webinars en studiedagen met workshops van De Schrijfladder Begin het nieuwe jaar goed!

Klik op de link voor meer informatie en inschrijven. 

 • 15 januari 2024   15.30u-16.30u  Gratis Webinar Maak kennis met De Schrijfladder voor groep 1-4   inschrijven klik hier 
 • 15 januari 2024  19.30u-20.30u  Gratis Webinar Maak kennis met Handiger handschrift                     inschrijven klik hier
 • 18 januari 2024  15.30u-16.30u  Gratis Webinar Maak kennis met Handiger handschrift                      inschrijven klik hier
 • 18 januari 2024  19.30u-20.30u  Gratis Webinar Maak kennis met De Schrijfladder  voor groep 1-4   inschrijven klik hier

Methode Handiger handschrift
De methode is gebaseerd op aansluiting op de motorische mogelijkheden van de kinderen.  Bij 'HET LESPAKKET' vind je verschillende jaarplanningen die laten zien hoe dat in z'n werk gaat. Het meest verkochte schrift is momenteel Schrift 1, het Cijferschrift. Hoe leuk is het om al eind groep 2 met de kinderen die daaraan toe zijn, in een echt schrift te schrijven. Het is wel belangrijk dat de lessen op de grote A-4 werkbladen (van Abonnement Handiger handschrift) vooraf gebruikt worden! Een overzicht van de schriften: zie download verder op. 

Recensie De Schrijfladder en Handiger handschrift in groep 3
'Als leerkracht van groep 3 werk ik nu twee jaar met de Schrijfladder. Na het eerste jaar de cursus "Handschrift zonder pen" ook gevolgd met collega's van de groepen 1/2. Veel handreikingen voor de leerkracht maar ook voor de leerlingen die ontdekken dat er voor het goed leren schrijven een breed aanbod van diverse activiteiten en werkvormen is. Dit zorgt spelenderwijs voor veel afwisseling. De betrokkenheid is hierdoor groot. "Juf Marjon" is dan ook digitaal een extra leerkracht in de groep. De routines van woorden als: je hulphand op het papier, bergje op of bergje af schrijven zijn intussen bekend. Door ook kritisch te laten kijken naar het eigen werk, is je mooist geschreven woord kiezen, maar ook een 'verbeterpijltje' bij een woord of letter een mooie manier om te werken aan de metacognitie van de leerlingen.                                                                              
Margreet Meijer, groepsleerkracht OBS De Bolder in Drachten

 

Artikel juli 2023 in Ergotherapie Magazin (EM) De Schrijfladder is onder de foto te downloaden.

EM 0323 Ergotherapie DEF 44 48
PDF – 1,3 MB 102 downloads
Overzicht Schriftjes Verbonden Schrift Van De Schrijfladder
PDF – 325,8 KB 255 downloads
Overzicht Schriftjes Halfverbonden Blokschrift Van De Schrijfladder
PDF – 322,5 KB 227 downloads

Tijdens de les handschriftonderwijs van Jonge Kind Specialist bij De Nieuwste Pabo in Sittard is een workshop gegeven door Kinderergotherapeut Marjon van Sambeek. Marjon heeft het lespakket ‘De Schrijfladder’ ontwikkeld. Als kinderen gaan leren schrijven, moeten ze daar klaar voor zijn en De Schrijfladder geeft de leerkracht hiervoor een tool. Onze studenten hebben tijdens deze interactieve workshop zelf mogen ervaren hoe je de (motorische) schrijfontwikkeling op een uitdagende wijze kunt stimuleren. 

Scholingsmogelijkheden

Geplande webinars en studiedagen met workshops van De Schrijfladder: zie bovenaan deze pagina.

Cursussen

 • Fijne motoriek en voorbereidend schrijven - Deze minicursus is bedoeld voor leerkrachten in groep 1 t/m 4.
 • Handiger handschrift - Starten met De Schrijfladder als handschriftmethode? In deze cursus worden de deelnemers begeleidt in de implementatie.
 • Handschrift zonder pen - De deelnemers leren over de ontwikkeling van de kleine motoriek en de schrijfvoorwaarden. Over het remediëren van kinderen met schrijfproblemen, waarbij de aandacht meer ligt op verbeteren van de kleine motoriek en de schrijfvoorwaarden.
 • MRT Schrijven - Deze cursus gaat met name over handschriftontwikkeling gedurende de hele basisschool (o.a. leren hoe de eigen schrijfmethode effectiever ingezet kan worden) en het helpen van groepjes kinderen met schrijfproblemen, waarbij meer aandacht ligt op schrijfremediëring.

Deelnemers van de workshop: Help, wat zijn ze onhandig!  Hoe stimuleer ik de fijne motoriek in de klas.

Collega`s van 7 scholen en een Kindcentrum namen deel aan deze workshop in Eijsden. Leerkrachten, IB-er en onderwijsondersteuners gaven aan dat de scholing zeer informatief en praktisch was: handvatten om meteen de volgende dag ermee aan de slag te gaan met de kinderen.

Studie(mid)dag of workshop

 • Maak kennis met De Schrijfladder

 • Ontwikkelen van de fijne motoriek en schrijfvoorwaarden

 • Hoe leer je kinderen schrijven met Handiger handschrift (verbonden en/of halfverbonden blok)

Webinar De Schrijfladder

Inhoud: biedt jonge kinderen meer bewegingservaringen aan, noodzakelijk voor een goede ontwikkeling van de fijne motoriek. Hoe ontwikkel je de fijne motoriek en de schrijfvoorwaarden. Een andere kijk op handschriftonderwijs.
Misschien is deze webinar dan iets voor jou!

Implementatie trajecten

We helpen scholen met het implementeren van De Schrijfladder en Handiger handschrift.

________________________________________________________________________________   

Incompany scholing
Een implementatietraject of scholing op maat is altijd mogelijk. 
Neem contact met ons op over de mogelijkheden: 
info@deschrijfladder.nl

Hans Stroes                    06 - 45 31 97 78
Marjon van Sambeek  06 - 17 05 59 55

__________________________________________________________________________

                             Onderstaande foto: Studiedag in Utrecht 8-2-2023 met 4 workshops naar keuze.