Het lespakket De Schrijfladder en Handiger handschrift

De Schrijfladder geeft met behulp van korte, heldere instructiefilmpjes een stevige stimulans aan de fijne motoriek en de schrijf- en leervoorwaarden in groep 1 tot en met 4, gebaseerd op de nieuwste inzichten. Het online lespakket bestaat uit 3 abonnementen met meer dan 850 instructiefilmpjes en vele ondersteunende werkbladen, onderverdeeld in zeven verschillende thema's. In de trailers hieronder krijg je een beeld van hoe de video's er uitzien binnen het voorwaardenscheppend pakket en de splinternieuwe  Handschriftmethode Handiger Handschrift. 

Het lespakket bestaat uit de volgende 7 thema's:

1.   Handengym 

Korte spelletjes/bewegingen met de nadruk op bewustwording en ontwikkeling van bovenarmsturing, onderarmsturing, polsbeweging en steeds meer geïsoleerd bewegen van duimen en vingers. Zonder materiaal of met materiaal zoals papier, potloden.

2.   Klaar voor de start!  

Spelletjes en bewegingen als voorbereiding op een taak die concentratie vereist, zoals schrijven, taal en rekenen. Kinderen verbeteren hiermee de alertheid en focus. Ook bedoeld als tussendoortje voor als de kinderen lang hebben stilgezeten.

3.   Voorbereidend schrijven  

De kinderen oefenen het nauwkeurig visueel waarnemen en nauwkeurig tekenen, arceren en kleuren. Een ideale schrijfvoorbereiding. Veel gerichte kleuroefeningen op speciale kleurplaten met kleine vlakken, inclusief werkbladen. Tevens spelletjes en bewegingen voor het jongere kind waarbij veel zintuigen worden ingezet door een breed en gevarieerd aanbod van materiaal en ondergrond.  

4.   Cijferpret: filmpjes, werkbladen en schrift 1 van Handiger handschrift

Op speelse wijze kennis maken met de cijfers op o.a. papier, in zand, scheerschuim, met klei. Maar ook het nauwkeurig  schrijven van de cijfers wordt geoefend binnen allerlei  opdrachtjes, mét handige werkbladen.

5.   Letterpret met verbonden blokschrift: filmpjes, werkbladen en schriften van Handiger handschrift 

Op speelse wijze letters maken zonder te schrijven op o.a. in zand, scheerschuim, met klei. Nauwkeurig leren schrijven (inclusief hoofdletters) op handige werkbladen. Vanaf komend schooljaar ook halfverbonden blokletters, ook wel lopend blokschrift genoemd, waardoor de nadelen van het blokletterschrift (spiegelen, spatiering) deels worden gecompenseerd. Veel aandacht voor de schrijfhouding bij Handiger handschrift!

6.   Letterpret met verbonden schrift: filmpjes, werkbladen en schriften van Handiger handschrift 

Op speelse wijze letters maken in o.a. zand, scheerschuim, of met klei. Nauwkeurig leren schrijven (inclusief hoofdletters) op handige werkbladen en in Handiger handschrift schriftjes. Elke schrijfles wordt instructie gegeven door Marjon op het digibord zodat de leerkracht kan observeren en coachen.

7.       1 op 1 

Spelletjes/activiteiten die vooral geschikt zijn voor kleinere groepjes, met kinderen die extra aandacht kunnen gebruiken. Als extra inspiratie, denk ook aan de komende stagiaires. Zo kunnen de stagiaires hun les extra goed voorbereiden, zonder teveel tijd van de leerkracht te vragen.

Hieronder zie je twee instructievideo's uit het online lespakket:
'Klaar voor de start: Commando joggen' en 'Schrijfvoorbereiding : liggende 8'.

Hieronder vind je een aantal bestanden met meer informatie over De Schrijfladder. Ook vind je voor iedere groep een speciale jaarplanning. Hier kun je gebruik van maken, maar dat hoeft niet. De video's zijn ook los in te zetten, of ter ondersteuning van een al bestaande les. 

Aanbod De Schrijfladder Versie 16 9 22
PDF – 194,1 KB 112 downloads
Gebruikershandleiding De Schrijfladder 30 8 22
PDF – 937,6 KB 86 downloads
De Schrijfladder Folder 2 8 22
PDF – 353,1 KB 95 downloads
De Schrijfladder Flyer 2 8 22
PDF – 219,9 KB 62 downloads

Hieronder vind je onze jaarplanningen voor groep 1 t/m 4.
Let op! De linkjes in de jaarplanningen werken alleen als je een abonnement hebt. 

Jaarplanning Groep 1 Versie 26 8 22
PDF – 286,8 KB 132 downloads
Jaarplanning Groep 2 Versie 26 8 22
PDF – 300,9 KB 81 downloads
Jaarplanning Combi Groep 1 En 2 Versie 26 8 22
PDF – 307,4 KB 87 downloads
Jaarplanning Handiger Handschrift Groep 3 Versie 5 9 22
PDF – 178,6 KB 70 downloads
Jaarplanning Groep 3 Versie 26 8 2022
PDF – 286,5 KB 107 downloads
Jaarplanning Groep 4 Versie 26 8 2022
PDF – 273,7 KB 83 downloads
Alfabetkaart Verbonden Schrift De Schrijfladder
PDF – 95,2 KB 43 downloads
Alfabetkaart Halfverbonden Blokschrift De Schrijfladder
PDF – 94,8 KB 35 downloads